top of page

Jak se dostat v zimě 2021 do Norska na Snowkiting?


Hodně lidí se nás ptá, jaká byla cesta a jak za námi v dnešní covidové době. Pokud tě to taky zajímá, mrkni na krátký report a návod, jak na to. Budeme se ho snažit udržovat po celou sezónu aktuální.

Aktuálně: Od 29.1. zakázala norská vláda vstup na území Norska cizincům. Jsou tu jisté výjimky, ale kitetrip mezi ně opravdu nepatří. Zatím je tento zákaz platný dalších 14 dní.

Nejlepší volbou, jak se k nám do Ustaosetu dostat, je v tomto roce po zemi, autem. Pokud se za námi vypravíte, rádi vám pomůžeme vybrat nejlepší a nejlevnější cestu, případně vás dáme dohromady na spolujízdu s někým dalším, kdo by rád přijel.


V Česku před odjezdem

V ČR si před odjezdem potřebujete zařídit test na covid, pochopitelně negativní. Nezáleží na tom, jestli PCR nebo antigenní, potvrzení musí být vystavené v angličtině. Antigenní vám uhradí pojišťovna a minimálně v pražské VFN u Karláku vám k němu bez problémů anglický certifikát dají. Navíc se sem není potřeba ani objednávat a fronty tu nebývají. Pak už stačí jen nakoupit povolené množství piva a vyrazit.


Německo–Švédsko

Na hranicích Česko–Německo jsme projeli bez problémů, žádné kontroly nás tu nepotkaly. Obvykle jezdíme trajektem z Německa do Švédska, i tentokrát to vyšlo nejvýhodněji. Pokud se za námi vypravíte, rádi to za vás omrkneme, za tu dobu už na to máme pár fíglů. Při vylodění ve Švédsku nás čekala první kontrola. Celníci se nás vyptávali na účel cesty, kde budeme bydlet, jak dlouho budeme pobývat v Norsku a co tam budeme dělat. Naše dodávka i s řidičem paní celnici dost zaujala, tak nám ji krapet prošťárala. Po vysvětlení, že jsme kite škola, vezeme spoustu snowkitingového vybavení a že opravdu drogy nemáme, nás pustila s úsměvem a přáním ať se nám daří, dál.

Cesta přes Švédsko je nekonečná, je tu sice úplně rovná dálnice, ale ty jejich rychlostní omezení jsou hrozná pruda. Otevřený oči nám drží jen vidina, že už za pár dní budeme zase jezdit na nejlepším snowkiting spotu v Evropě.


Švédsko–Norsko

S přibližující se Norskou hranicí začínáme být lehce nervózní. Přeci jen jsme po delší době první, kdo jede cestu vyzkoušet. Ještě vyplňujeme příjezdový online formulář na poslední pauzičce, a pak rychle ujíždíme na hranici, abychom tam přijeli dříve, než dvě dodávky poláků pauzírující kousek od nás.

Kontrola začíná standardní kontrolou občanky, a pak všechny ty novinky: test na covid ne starší 72 hodin, vytištěné potvrzení z Norska, kde budeme trávit desetidenní karanténu, že toto místo splňuje všechny požadavky (to vám jako FlyIt zařídíme) a vyplněný norský online formulář. Samozřejmě budete muset odpovědět i na spoustu otázek, proč do Norska vůbec jedete. A pak šup na test. Přímo na hranicích mají postavené testovací centrum. Přijedete, vyplníte další formulář s telefonním číslem, prošťourají vám dutiny, a to pořádně, a jedete konečně do vysněné kajtovací karantény dál. Čekat na výsledky nemusíte, kdyby bylo něco v nepořádku, prý zavolají.

Jeli jsme tudy ve všední den dopoledne, což byla asi výhra, celé to trvalo cca 20 minut. Je to určitě lepší, než načasovat průjezd na konec nebo začátek víkendu, to by vás tu mohla potkat o poznání delší fronta.


Karanténa

Místo, ve kterém budete v Norsku desetidenní karanténu trávit, musí splňovat různé podmínky, především to, abyste se s nikým nepotkávali. Musíte mít tedy vlastní koupelnu, kuchyni, pokoj, TV a internet. Můžete kdykoliv ven, ale musíte se vyhýbat místům, kde jsou lidé. To není žádný problém. Pokud přijedete za námi, máme k dispozici apartmány, ze kterých lze vyjít přímo ven a mají všechno potřebné. Kam jet kitovat, vám dokážeme i v karanténě poradit, online jde dneska skoro všechno, a venku na dvoumetrovou vzdálenost se samozřejmě můžeme také vidět. Pokud by vám něco v karanténě chybělo, nakoupíme vám my.


Na jak dlouho na kite trip

No, co si budeme povídat, cesta po zemi autem je o dost delší a méně pohodlná, než ta obvyklá letadlem. Je tedy asi lepší nápad dojet na delší dobu, třeba na home office. Je to ale na vás, není asi výrazný problém odjet zpět i v karanténě. My už ji máme za sebou, a tak jsme jeli okouknout civilizaci. Od normálního fungování se to tu liší jenom tím, že musíte všude dodržovat 1 metr odstup. Kde to nejste schopni dodržet, musíte mít na sobě roušku. Funguje celkem všechno, obchody, spa, ski centra, kavárny. Super je také, že při návratu do Česka z Norska vás žádná karanténa ani povinný test nečeká.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page