top of page

FAQ: snowkiting trip do norska

Váháš, jestli je kitetrip do Norska taková pecka i pro tebe? Nejspíš tě napadá některá z otázek, které se na nás valí ze všech stran. Proto jsme je sepsali do článku. Mrkni na odpovědi a pokud tady nenajdeš tu, kterou potřebuješ, napiš nám, rádi ti odpovíme a doplníme ji sem i pro ostatní.

Ještě jsem v Norsku nebyl jak to na kitetripu funguje?

Je to jednoduché! V sobotu přiletíš domluveným spojem na letiště Oslo Gardemoen. Odtud tě, spolu s ostatními, dovezeme na chatu do Ustaosetu. Cesta trvá zhruba 3 hodinky. Na chatě už na tebe bude čekat večeře a instrukce. Abychom to nepsali znovu, kompletní info najdeš na stránce snowkiting trip do Norska.

Nejlepší zimní dovolená

Ještě jsem na kitu nikdy nejezdil, je snowkiting trip vhodný i pro začátečníky?

V Norsku jsou podmínky obvykle nesrovnatelně lepší než v Česku. Také díky tomu tě dokážeme naučit základy na kurzu snowkitingu během cca 2 dní i přesto, že jsi kite nikdy v ruce nedržel(a). Zbytek týdne to pak doladíš a parádně se vyjezdíš. Pokud jsi už teď dobrý lyžař nebo snowboarďák, zaručujeme ti, že i během lekcí si hned od prvního dne zajezdíš. Druhý den budeš mít instruktora na intercomu, doladíš detaily a další dny už budeš (nejspíš) jezdit sám. Samozřejmě jsme vždy poblíž, i na telefonu, kdyby bylo potřeba.

Stojí za to jet do Norska, když na snowkite můžu i na pole za barákem?

Tak to každopádně! Rozdíl je snad úplně ve všem – kvalita a množství sněhu, stálost větru, velký výběr a nekonečné rozměry kitespotů a terénu, to všechno je úžasný zážitek a pro spoustu lidí návyková dovolená, na kterou s námi jezdí každý rok.

Snowkiting Hardangervidda - kite tripy, kite kurzy

Není tam moc zima?

Pokud jezdíš na hory do Alp, je to se zimou dost podobné, nejčastěji se teplota pohybuje v rozmezí -5 až -10. V této části Norska je navíc zima často suchá, proto i přestože se na teploměru objeví -15, je to příjemnější teplota než +2 v Praze. Vyjímečně se může stát, že jsou teploty nižší než -20 nebo se naopak oteplí nad nulu.

Co s sebou potřebuji za oblečení?

Sbal si podobně, jako na týden na horách u nás nebo v Alpách, akorát přibal nějaké to termoprádlo na vrstvení navíc. Je totiž lepší nahodit více vrstev než se vařit v zatepleném oblečení v teplejší dny. Rukavice jsou lepší palčáky a opravdu teplé. Dej si pozor, aby neprofoukly, přeci jenom ruce na baru se prokrvují trošku hůř. Hodí se také obyčejné tenké prstové rukavice na přípravu kitu, navazování lajn nebo sváču.

Co když nefouká nebo fouká moc?

Kitespotů máme na výběr opravdu hodně a vybavení nás uveze od 4 m/s do 20. I tak se ale může stát, že to některý den prostě nevyjde. Výběr, co dělat, stojí celkem za to: vyrazit na běžky po parádních tratích, na skialpy nebo procházku (v Norsku se dá chodit po běžkových trasách a je to moc fajn nebo na sněžnicích) třeba pod stolovou horu Hallingskarvet, do skicentra na sjezdovky v Geilo, do sauny přímo na chatě, do sauny v sudu a vykoupat se v ledové vodě v jezeře nebo vyrazit do spa do některého z hotelů v Geilo, projít se po Geilo a kouknout se do skanzenu, v kostele si zahrát pingpong nebo kulečník, nebo společně vyrazit k našemu kamarádovi na nejdelší bobovou dráhu v Norsku. Oblíbené je také snowsafari na sněžných skůtrech.


Snowkiting skola v Norsku - půjčovna vybavení, kurzy pro začátečníky

Na kolik snowkite trip vyjde?

Cenu se i přes zvyšující se náklady snažíme držet co nejnižší. Kitetrip vyjde přibližně stejně, jako když jedete na týden do Alp. Ceny najdete v kompletním infu tady.


Dá se přijet na kratší dobu nebo třeba na dva týdny?

Na kratší dobu se to určitě nevyplatí. Právě tím, že máme přesně dané týdenní pobyty se snažíme rozložit cenu ubytování, i dopravy mezi dostatek lidí. Pokud byste v Norsku platili zvlášť ubytování, cestu z letiště vlakem apod., budou náklady pravděpodobně vyšší a vše náročnější na organizaci. Přijet na dva týdny není žádný problém, druhý týden máte od nás za super cenu.

Který termín si mám vybrat, kdy je nejlepší vítr/sníh/počasí?

Některé roky jsme byli v Norsku již v prosinci nebo lednu, jindy jsme si zakitovali dokonce v květnu. Únor a březen organizujeme spoustu let kitetripy právě proto, že jsou dobré podmínky nejjistější. Únor bývá častější sněžení a tedy čerstvý prašan, v březnu pak více slunečních dní a je o trochu déle světlo.

Není tam moc tma?

Není. Jsme zhruba na úrovni měst Oslo a Bergen, což je na jihu Norska. V únoru a březnu tam v délce dne není od nás velký rozdíl.

Jak je to v Norsku s alkoholem?

V severských zemích je prohibice. Což znamená docela striktní pravidla na prodej a distribuci alkoholu. Prakticky to znamená, že pro dovoz musíte dodržet kvóty, což si snadno zkontrolujete v aplikaci. Pivo se dá koupit v dané hodiny v místní samošce, alkohol v podniku Vinmonopolet. Na české ceny, ale zapomeňte.

Uvidím polární záři?

Může se to podařit. Pravděpodobnost, že bude vidět sledujeme pravidelně v aplikaci My Aurora Forecast. Když to vypadá s předpovědí dobře, jdeme to ven zkontrolovat.


Polární záře Ustaoset


153 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page